Pagina's

woensdag 30 december 2015

Overzicht van gelezen boeken in 2015

Een greep uit de gelezen boeken van dit jaar:


Weer een groot aantal (luister-)boeken gelezen. hierbij een overzicht van mijn verworven inzichten.
In volgorde van Must read, Should read, Could read, Won't read and would read, my wish list:

Must read:

-Oversubscribed by Daniël Priestly. Priestly gaat uit van het oude marketing principe, vraag en aanbod. Er vanuit gaande dat er vraag is naar je product moet je zorgen dat mensen in de rij gaan staan. Dus recht tegenover marketinggedachte 'geen-nee-verkopen' juist wel nee verkopen. Maar daarentegen wel de klanten die je hebt, koesteren. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen dat er rijen voor je 'winkel' staan, staat uitgebreid in een soort stappenplan beschreven.
Dit staat enigszins lijnrecht tegenover abundance.

-Get Abundence by Peter Diamandis. We leven in een tijd van overvloed. Alles is steeds goedkoper aan het worden en zelfs bijna gratis. In ieder geval in vergelijking tot vijftig of honderd jaar geleden is er geen schaarste meer. Overvloed aan eten, drinken, warmte- en elektrische energie, water, transport, etc. Maar ook informatie. Waar dertig jaar geleden het nog gewoon was dat veil gezinnen een encyclopedie hadden, is alle informatie nu gratis beschikbaar. Waar vijftig jaar geleden kennis macht was, twintig jaar geleden informatie nog macht was, zit de macht nu daar waar men weet wat men met die informatie doet en hoe het geïmplementeerd moet worden. De machtigste bedrijven hebben zelf geen informatie - Google, Facebook, Whattsapp, Apple, Amazon - maar weten hoe ze dat beschikbaar en doorzoekbaar maken. Door de omschakeling van kennis is macht naar kennis delen is macht is exponentiële groei mogelijk. Daar gaat Yuri van Geest op verder.

-Exponential organizations by Yuri van Geest and Salim Ismail, cs. Hierin wordt niet alleen beschreven welke bedrijven exponentieel zijn gegroeid, maar ook hoe die business modellen er uit zien. Waar in de internet bubbel van 2000 nog werd gesproken over 'hoe kan een bedrijf van 10 man nu een paar miljoen waard zijn', is dat de afgelopen tijd concreet gemaakt door Instagram, Whattsapp, Facebook, Nest, Tesla. Ze zijn zelfs geen miljoenen waard maar miljarden. Uit gedegen onderzoek van de heren blijkt nog meer. Ten eerste hoe je een exponentiële organisatie kan worden, daarna ook blijven, maar ook hoe grote conglomeraten ook exponentieel kunnen gaan groeien (en niet alleen door overnames zoals Google, Facebook en Microsoft nu doen. Nee, hoe blijf je innovatief en hoe kan je van hieruit exponentieel groeien. Hoe dat moet heeft een belangrijke link met Drive.

-Drive, how to motivate people by Daniël Pink. Eigenlijk zou je eerst het RSAnimate filmpje op Youtube moeten zien, dan ben je gelijk gemotiveerd om het boek te lezen. De kern is dat belonen en straffen niet helpt om te motiveren, het moet van intrinsieke motivatie komen. Hierbij verwijst hij ondermeer naar Mihaly CsikszentmihalyI, wat ik vervolgens ben gaan lezen. Allebei zou het verplichte kost op management en leiderschapsopleidingen en -trainingen moeten zijn.

Should read:

-Flow by Mihaly Csikszentmihaly. Wellicht ken je het gevoel van 'de tijd vergeten zijn' of de 'de tijd vloog voorbij' (time files when your having fun) vaak ben je dan in 'flow'. Mihaly Csikszentmihaly geeft een (wetenschappelijk) goed onderbouwd verhaal hoe het komt dat je in die staat bent, maar ook hoe je er in kunt komen. De kern is dat het niveau van uitdaging van activiteiten in evenwicht moet zijn met de vaardigheid in deze activiteiten. Door langzaam de uitdaging te vergroten vergroot de vaardigheid. Hierdoor kom je in een steeds hogere staat van flow.

-The Innovators by Walter Isaacson. Isaacson is het meest bekend geworden door de biografie van Steve Jobs (deze heb ik vorig jaar al gelezen en behoord ook in deze lijst bij should read). In de innovators legt hij uit wie de computer heeft uitgevonden. Hèt antwoord is er niet, maar wel hoe dit proces is gegaan. Tot in begin 19e eeuw is hij gegaan met onderzoek. Niet alleen is beschreven hoe dat proces is gegaan maar ook waarom en hoe mensen tot deze vindingen en innovaties zijn gekomen. Door dit onderzoek zit er een belangrijke overlap met de biografie met Jobs. Ook maakt hij duidelijk wat de rol van de overheden spelen in de financiering en stimulering van innovaties. Misschien is dat wel het meest onthullende van het boek. Ook invloed en uitvindingen van anderen wordt besproken, dit wordt nog beter beschreven in het volgende boek.

-The Necessity of Strangers, Alan Gregerman. "Vreemdelingen zijn gevaarlijk en moeten in kampen" vinden velen. Maar door je te verdiepen in de vaardigheden en mogelijkheden van vreemden kan je op ideeën komen, kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Ze zijn zelfs noodzakelijk, zonder die inzichten van vreemden, anders denkenden, blijft men hangen in dezelfde cirkels van denken (wat Einstein al zei). Gregerman gaat verder en laat zien dat ook vreemde markten belangrijk zijn en hoe die te benaderen en veroveren zijn. Samenwerken is essentieel voor alle partijen.

-Hayek by Aemonn Butler. Na Atlas Shrugged en The Fountainhead van Ian Rand gelezen te hebben ben ik in de grote werken van Hayek en Adam Smith gaan lezen. Ongelooflijk hoe die mensen hun tijd vooruit waren. Zij snapten toen al hoe de maatschappij in elkaar zit of in elkaar zou 'moeten' zitten. Ze beschrijven nog net niet het internet, maar ze begrepen al wel dat het ging bestaan. De samenvatting van Aemonn Butler is verplichte literatuur voor politici, van links tot rechts. Als ze dit boek hadden gelezen had het debacle met de Fyra nooit plaatsgevonden. Hayek (en Adam Smith) beschrijft al het nut en nonsens van privatisering en de functie van de overheid. (Michael bedankt voor de tip om Hayek te lezen). Overigens is Adam Smith met 'The wealth of nations' is wel lastig om door te komen, wat een boek...(vijf boeken).

Could read:

-Holacracy, Brian Robertson. Als je alles leest over Sociale innovatie, democratisering van bedrijven, alles kent van Ricardo Semler, dan is Holacracy een boek dat op je lijst hoort. Ook dit gaat over delegeren van bevoegdheden, maar niet anarchetisch. Het deed mij denken aan een college dat ik had gehad van Dick Berlijn (generaal bd) die het had over, situational awareness, in vredestijd moet iedereen oefenen, trainen, luisteren, leren en heerst er hiërarchie, maar op het moment van actie moet men zelf kunnen en mogen beslissen. Het front weet het beste wat ze in bepaalde situaties moet doen omdat zij de meest accurate informatie hebben. Dan moet je niet nog even moeten vragen: "mag ik...?"
Het boek gaat over hoe het komt dat bedrijven die exponentieel (uit Yuri van Geest) groeien gestuurd worden.

Would not read:

Ook was superintelligence van Nick Bostrom boeiend. Gaat over hoe wij moeten omgaan met apparatuur dat intelligenter wordt dan wij. Ook waren 'Present Shock' van Douglas Rushkoff en Infinitive Reality van Jim Blascovich boeiend, maar misschien als samenvatting te lezen.

Would read:

En wat staat er dan nog in mijn verlanglijst?
Ik ben nu De Ontsporing aan het lezen over het Fyra-fiasco. Verplichte literatuur voor elke bestuur- en bedrijfskundestudent (en oud-student).
De volgende boeken moet ik nog lezen, en ik weet niet of ze goed zijn, maar ik ben benieuwd: Weapons of mass instructions, The maker movement (staat al een tijdje op mijn lijst), The lord of creation (The lords of finance was ook zo briljant).
Ik houd je op de hoogte.

Btw als je meer wilt weten over de boeken...: marcel@seijner.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten